preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Općenito o projektu Comenius

Kraj nastavne godine 2011./2012. Osnovnoj školi Koprivnički Bregi, Općini Koprivnički Bregi i cijeloj lokalnoj zajednici donosi izuzetno dobre vijesti, koje ćemo vam s radošću predstaviti.

  S ponosom Vas izvješćujemo o velikom uspjehu koji smo ostvarili vezanim uz prijavu za dodjeljivanje financijske potpore za Comenius multilateralna školska partnerstva.

Posljednje vijesti iz naše škole odnosile su se na pronalazak partnera za eventualno sudjelovanje u Comenius multilateralnom projektu Customs, traditions and art: a river flowing around Europe (Običaji, tradicija i kultura – rijeka koja teče Europom). Nakon toga, OŠ Koprivnički Bregi je, na čelu s koordinatoricom projekta učiteljicom njemačkoga jezika Sunčicom Vuljak, u veljači 2012. izradila zahtjevnu prijavnu dokumentaciju i uputila ju na Natječaj za Program za cjeloživotno učenje za 2012. godinu Agenciji za mobilnost i programe Europske unije. Rezultate natječaja smo dočekali i iako smo bili puni nade i vjere u uložen trud i rad, nemalo su nas iznenadili. Osnovnoj školi Koprivnički Bregi dano je zeleno svjetlo za ulazak u dvogodišnje multilateralno školsko partnerstvo s još 6 europskih zemalja,  Italija ( Milano ), Poljska ( Poznan ), Španjolska ( Jarez de la Frontera ), Turska ( Adiyaman ), Latvija ( Madona ) i Rumunjska ( Cosmesti ).

Zajedničku stranicu možete pogledati na :

http ://rivercomenius.weebly.com/indeks.html

 

 Projekt će se provoditi kroz školske godine 2012./2013. i 2013./2014., a školi će za provođenje mobilnosti biti dodijeljena financijska sredstva u iznosu od 14 000 eura.

Formalnu valjanost naše prijave provjerili su ocjenjivači Agencije za mobilnost i programe EU, a kvalitetu prijave partnerstva ocijenila su dva ocjenjivača Nacionalne agencije koordinatora. Srednja ocjena dvaju ocjenjivača unesena je u bazu podataka Europske komisije, koja je potom sastavila europsku rang ljestvicu svih projekata partnerstva prema dobivenim bodovima i dostupnom budžetu nacionalnih agencija. Europska ljestvica i nacionalna ljestvica s partnerstvima dostavljena je nacionalnim agencijama u kojima sudjeluju ustanove dotične države (u našem slučaju, Agenciji za mobilnost i programe EU).

Kao što sam naziv projekta navješćuje, bavit ćemo se običajima, tradicijom i kulturom našeg sela i čitave regije. Preko glazbe, plesa, gastronomije, likovne umjetnosti te mnoštva drugih segmenata specifičnih za naše selo i podravski kraj povezat ćemo se s europskim zemljama partnerima, ali i razvijati svijest o vrijednosti drugih kultura i njihovim različitostima. Ovo veliko priznanje cijeloj našoj zajednici donijet će nezamislivo mnogo pozitivnih vrijednosti, prijateljstava i širokih vidika pomoću kojih ćemo bolje upoznati i sami sebe. Projekt na europskoj razini traži puno odricanja i zalaganja te stoga očekujemo pomoć i podršku čitave lokalne zajednice, kako Općine Koprivnički Bregi tako i  Koprivničko-križevačke županije te brojnih udruga koje djeluju na našem području. Ne zaboravimo djecu i roditelje naše škole, koji će zajedno s nama djelatnicima biti u fokusu svih aktivnosti vezanih uz projekt i čiji će trud i rad biti najbolji pokazatelji uspješnosti.

Veselimo se zajedničkoj suradnji i podizanju naše škole i cijele Općine na jednu višu, europsku razinu.

 

 

 

 

 

AKTIVNOSTI

Radionica stripa

U sklopu Comeniusa učenici naše škole sudjelovali su na radionici crtanja stripa u Domu mladih u Koprivnici od 10,00 do 13,00 h.

Radionicu je vodio likovni umjetnik Zvonimir Haramija.

Iz razgovora s učenicima koji su  sudjelovali na radionici (Tihana Mustaf, Marija Piškor, Sara Križaj, Dora Gašparec, Ana Vanđija, Gabriela Vrabec, Lana Galinec, Leonarda Tomiek, Doroteja Blažeković, Petra Puž i Sebastijan Mrzlečki), saznali smo da su u prvom dijelu slušali o teoriji i povijesti stripa i naučili nešto novo, a u drugom dijelu izrađivali svoje stripove koje su ponijeli kući i  izložili na svom  panou.

Izrada logotipa

Od  26.9.-5.10. učenici viših razreda na nastavi  likovne kulture crtali su svoj prijedlog logotipa za projekt Comenius. Od petnaest radova koji su ušli u uži izbor, učenici i učitelji odabrali su tri najbolja koja će biti predstavljena u studenom  na susretu u Latviji.

Predavanje o naivnoj umjetnosti

Dana 2. studenog 2012. g.u 8:00 h posjetio nas je povjesničar umjetnosti  i likovni kritičar  Marijan Špoljar. Govorio nam je o povijesti  i teoriji naivne umjetnosti. Vidjeli smo i nekoliko slika o kojima smo naučli nešto novo i zanimljivo.

 

 

PRVA VIDEO KONFERENCIJA

U srijedu, 5. prosinca 2012. godine, učenici naše škole po prvi su puta uspostavili video vezu preko skypea s učenicima naše škole partnera u Turskoj. Koordinator turske škole, Ramazan Ayaz, pripremio je desetak učenika svoje škole starih od devet do jedanaest godina da se predstave našim učenicima. Koordinatorica naše škole, Sunčica Vuljak, za video vezu odabrala je sljedeće učenike:

 

Adriano Kruhoberec

Ana Vanđija

Dora Gašparec

Ivan Marić

Luka Matiša

Marta Pintarić

Matija Hrženjak

Nina Hudić

Patricija Mijatović

Sara Križaj.

Budući da je turskih učenika bilo više nego naših, video vezi pridružile su se i Doroteja Blažeković i Leonarda Tomiek.

Učenici su se predstavili, te pričali o svojoj obitelji, školi i hobijima.

Ovaj je prvi digitalni susret naših učenika s učenicima naših škola partnera protekao, iako uz malo treme, u dobrom raspoloženju. Za sljedeći susret s turskim učenicima dogovorit ćemo o kojoj će temi učenici razgovarati kako bi se mogli pripremiti. Vjerujemo da će na taj način produbiti svoja znanja engleskog jezika koji sad imaju priliku koristiti u stvarnoj situaciji.

 

Županijske škole uspješne u EU projektima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije  27. studenog održana je prezentacija EU projekta koje provode srednje i osnovne škole na području Koprivničko-križevačke županije.

Našu školu predstavljala je ravnateljica Karolina Vidović, koordinatorica Sunčica Vuljak i članica učeničkog Comenius tima Tihana Mustaf

Okupljene sudionike projekata i goste na samom je početku pozdravio zamjenik župana Ivan Pal. Čestitao je školama na uspjehu u pridobivanju europskih sredstava te poželio da se i ostali jednako aktivno uključe u ovaj važan segment približavanju EU standardima mobilnosti i suradnje.

Posebno smo ponosni što je upravo naša škola jedna od škola  koje sudjeluju u EU projektima.

 

 

 

POSJET RUMUNJSKOG VELEPOSLANSTVA

Osnovna škola Koprivnički Bregi ugostila je 21. siječnja 2013. godine predstavnike rumunjskog veleposlanstva, koji su na ovaj način dali potporu našem multilateralnom školskom projektu u kojem osim naše škole sudjeluje i škola iz Cosmestija iz Rumunjske te škole partneri iz Latvije, Italije, Poljske, Turske i Španjolske.

Posjetili su nas gospodin Stefan Toma, tajnik za gospodarska pitanja i gospodin Doruţ Nicolae Lucan, tajnik za politička pitanja u pratnji prevoditeljice  Oane Băcanu. U školi su ih dočekali ravnateljica Karolina Vidović, zamjenica našeg načelnika,  Đurđica Mustaf, predstavnici učiteljskog Comenius tima i učenici iz Comenius skupine koji su ih pozdravili na rumunjskom i zatim im na engleskom jeziku predstavili našu školu.

Nakon što su probali specijalitet našeg sela, Bregovsku pitu, predstavili su nam svoju zemlju kroz četiri prezentacije. Iz svakog razreda prezentaciju je pratilo šestero učenika koji su marljivo bilježili zanimljivosti o Rumunjskoj, a ispostavilo se da je njihovo poznavanje engleskog bilo tako dobro da im pomoć prevoditeljice  nije bila niti potrebna. Njihov je zadatak da u sljedeća dva tjedna prezentiraju ono što su čuli ostalim učenicima iz svog razreda.

Upoznati smo s rumunjskim jezikom te kulturnim i prirodnim znamenitostima zemlje. Nakon prezentacije učenice novinarske skupine odradile su intervju koji ćete moći pročitati na web stranici naše škole. Dogovorili smo i daljnju suradnju s veleposlanstvom. Planiramo organizirati posjet učenika veleposlanstvu u Zagrebu, ali i ugostiti ih ponovo prilikom mobilnosti koja će se održati u Koprivničkim Bregima u ožujku 2014. godine.

Gospodin Toma i gospodina Lucan oduševili su nas svojim nastupom i svojim interesom za naš projekt, te se stoga iskreno veselimo daljnjoj suradnji i ponovnom susretu.

Također, i ovoga je puta naša Općina pokazala da prati i podupire zbivanja u našoj Školi.

 

Stare igre, nove igre

 
Doroteja Blažeković i Leonarda Tomiek izradile su uz pomoć učiteljice Sunčice Vuljak prezentacije igara koje smo odabrali kako bismo ih pokazali našim prijateljima iz drugih europskih škola. Na snimkama su učenici 2., 4. i 5. razreda. Pogledajte!
 
 

                             POSJET NAŠE KOORDINATORICE RUMUNJSKOJ

Od 4. do 9. ožujka 2013. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” naše škole, Sunčica Vuljak, odradila je mobilnost u Rumunjsku, jednu od 6 zemalja partnera. S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela ove školske godine, a prije Rumunjske odradili su prvu mobilnost u Latviju. Učenici naše škole imali su zadatak prikupiti ilustracije i prijevode riječi i izraza na jezicima zemalja partnera i engleskom i napraviti osmojezični rječnik (engleski, hrvatski, talijanski, poljski, rumunjski, turski, španjolski i latvijski). Uz rječnik je svaka škola snimila učenike kako izgovaraju te riječi i izraze što smo mi također objedinili i snimili CD. Naš proizvod možete pogledati na web stranici našeg projekta http://rivercomenius.weebly.com/book-of-common-expressions.html . Osim rječnika sve su zemlje imale zadatak predstaviti svoj obrazovni sustav. U našoj je školi vrlo opširan i detaljan tekst napisala naša ravnateljica, Karolina Vidović, grafički ga je uredila Sunčica Vuljak, a na engleski prevela učiteljica engleskog jezika, Ivana Biluš.

Naši domaćini Rumunji srdačno su nas dočekali i nastojali su nam pokazati ono najbolje u svojoj školi i svojoj zemlji. Svi su partneri prisustvovali izvrsno metodički planiranom i odrađenom satu matematike, radionicama šivanja i vezenja, pletenja, izrade čestitki povodom Dana žena, ukrasa vezanim uz proljeće, slikanja na staklu pijeskom u boji, u čemu smo se i sami okušali. Imali smo priliku posjetiti predstavnike lokalne vlasti. Prisustvovali smo priredbi i folklornim plesovima u Domu kulture. Upoznali smo se s obrazovnim sustavima naših šest zemalja. Posebno me se je dojmila činjenica da Poljaci svojim učiteljima koji održavaju izvannastavne aktivnosti, rade na projektima i slično isplaćuju motivacijske novčane iznose. U četvrtak, 7. ožujka, posjetili smo rudnik soli i turističko mjesto Slanic Moldova. U rudniku soli se danas možete posvetiti molitvi u ogromnoj kapeli ili se posvetiti sportu. U velikim dvoranama može se igrati šah, stolni tenis, košarka, nogomet, a možete se priključiti i zajedničkim vježbama zagrijavanja. Petak je bio dan posvećen glavnom gradu Rumunjske, Bukureštu. Tamo smo se divili monumentalnim građevinama izgrađenim u vrijeme bivšeg komunističkog diktatora Nikolaja Čaušeska. Posjetili smo Rumunjski nacionalni muzej na otvorenom – eko selo, u kojem smo se imali prilike upoznati s tradicionalnom rumunjskom arhitekturom i načinom života.

Uživali smo u izvrsnoj hrani i ljubaznosti naših domaćina te dogovorili aktivnosti koje moramo odraditi do kraja svibnja kada će biti sljedeća mobilnost u Italiju. Slijedi težak izbor naših najboljih specijaliteta, kuhanje i izrada kuharice.

Koordinatorica projekta:

Sunčica Vuljak

 

 

POSJET PREDSTAVNIKA POLJSKOG VELEPOSLANSTVA NAŠOJ ŠKOLI

 

Osnovna škola Koprivnički Bregi ugostila je 9.travnja 2013. godine predstavnicu poljskog veleposlanstva, gospođu Marinu Hercigonju  i lektoricu poljskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gospođu Aleksandru Wełnu. Srdačan doček pripremili su   ravnateljica Karolina Vidović, zamjenica našeg načelnika,  Đurđica Mustaf, predstavnici učiteljskog Comenius tima i učenici iz Comenius skupine koji su  im na engleskom jeziku predstavili našu školu. Nakon što su probali specijalitet našeg sela, Bregovsku pitu i razgledali našu školu, gospođa Wełna održala je sat poljskog jezika na kojem su sudjelovali učenici od petih do osmih razreda.Članovi učeničke Comenius skupine pripremili su i nekoliko dijaloga na poljskom jeziku te time  posebno razveselili naše gošće. Učenici su aktivno sudjelovali na satu, naučili ponešto o Poljskoj, ali i ponešto poljskog jezika koji će im zasigurno dobro doći u Poznanu u koji putuju u siječnju 2014.godine. Nakon učenja, za naše gošće upriličen je i prijem u Županiji gdje su nas dočekali zamjenik župana, gospodin Ivan Pal te pročelnik Mladen Antolić. Predstavnici poljskog veleposlanstva najavili su nam da će nas ponovo

posjetiti prilikom mobilnosti koja će se održati u Koprivničkim Bregima u ožujku 2014. godine te da ćemo i dalje nastaviti ovu lijepu  zajedničku suradnju.

Predstavljanje hrvatske kuhinje

U sklopu Comenius projekta „Costums, traditions and art: a river flowing around Europe“ naš je zadatak da svojim europskim partnerima predstavimo dva hrvatska kulinarska specijaliteta, jer nam je zajednički cilj napraviti kuharicu u kojoj će biti predstavljeni recepti iz svake od zemalja partnera. Škola partner iz Rumunjske ovaj je puta zadužena za prikupljanje materijala (power-point prezentacija s popisom namirnica, postupkom pripreme i mnogobrojnim fotografijama djece-kuhara i pripremljenog jela). Te će materijale zatim objediniti u kuharici koju će poslati svim partnerima, pa ćemo u budućnosti moći pripremati i jela iz Italije, Rumunjske, Poljske, Latvije, Turske i Španjolske. 

Pripreme za tu aktivnost započele su nakon mobilnosti u Rumunjsku u ožujku, gdje su dogovoreni svi detalji. Učiteljski Comenius tim odlučio je da pripremimo jedno slatko i jedno slano jelo. Budući da su Koprivnički Bregi poznati po Bregovskoj piti, odmah smo se složili da će to biti slatko jelo koje ćemo pripremati, a koordinatorica projekta, Sunčica Vuljak, zamolila je razrednice da porazgovaraju s djecom o slanim hrvatskim specijalitetima i da zamole i njihove roditelje, djedove i bake da se priključe svojim idejama i prijedlozima. Za kuhanje i pripremanje specijaliteta zadužene su učiteljice Vlatka Kunić i Biserka Vlah koje su donijele konačnu odluku, te su u travnju s učenicama 3. i 4. razreda PŠ Glogovac pripremile Bregovsku pitu, a s učenicima Comenius skupine krpice sa zeljem. Svi su se učenici potrudili biti što bolji kuhari i pomagači, a veliku potporu njihovim kulinarskim postignućima dala je i naša školska kuharica, Danijela Varović. Oba su jela naravno bila izvrsna na opće zadovoljstvo svih uključenih i nadamo se da će nas dostojno predstavljati u našem europskom

/upload/os-koprivnicki-bregi/images/static3/820/File/suncica_1.jpg

 

 

Old MacDonald

 

Ove su školske godine učenici 4. razreda matične škole zajedno sa svojom razrednicom, učiteljicom Aleksandrom Bračko, uvježbali i snimili pjesmu "Old MacDonald" na engleskom jeziku. To je jedna od tri pjesme koju su naši učenici uvježbali za projekt "Costums, traditions and art: a river flowing around Europe". Poslušajte!

 
 
 

 

 

 

Stari grad u Đurđevcu i Đurđevački peski

 

 

Dana 21. listopada 2013. godine učiteljice Dragica Horvat-Fuček i Sunčica Vuljak bile su zajedno s učenicama 6. razreda, Dorom Gašparec, Sarom Križaj i Anom Vanđija, na Podravskom radiju u Đurđevcu gdje su dale intervju vezano uz mobilnost u Tursku. Tom su prilikom snimile i dva kratka filma za potrebe Comenius projekta o Starom gradu i Đurđevačkim peskima. U montiranom su filmu našim partnerima predstavile znamenitosti Đurđevca. U planu je još nekoliko sličnih snimanja. Pogledajte!  
Koordinatorica projekta: Sunčica Vuljak
 
 
 
 
 
Kad si sretan
 
Učenici 4. razreda područne škole u Glogovcu uvježbali su sa svojom razrednicom, Biserkom Vlah, pjesmu "Kad si sretan". To je jedna od tri pjesme koje smo pripremili i snimili u sklopu Comenius projekta na kojem radimo već drugu školsku godinu. Poslušajte!
 
Koordinatorica projekta
Sunčica Vuljak
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                  Bratec Martin                                                                               

Učenici 3. razreda matične škole pripremili su sa svojom učiteljicom, Dragicom Horvat-Fuček, za Comenius projekt pjesmu "Bratec Martin". Pridružili su im se i naši tamburaši koje je pripremio njihov voditelj, Dario Merić. Pogledajte!
 
Koordinatorica projekta: Sunčica Vuljak
 
 
 
 
 
 
 
 
Elektroničke čestitke
 
 
 
Učiteljica likovnog odgoja, Ivana Devčić, ove je godine s učenicima 7. i 8. razreda izrađivala elektroničke božićne i novogodišnje čestitke kojima smo poželjeli sve najbolje našim partnerima u Comenius projektu "Costums, traditions and art: a river flowing around Europe". Izabrali smo najbolje radove koji pokazuju umješnost i kreativnost naših učenika.
Pogledajte.
 
Koordinatorica projekta:
Sunčica Vuljak
 
 
 

Comenius školska partnerstva - projekt “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe”

 

 

Od 13. do 18. siječnja 2014. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” naše škole, Sunčica Vuljak i članice učiteljskog Comenius tima, Ivana Biluš i Vlatka Kunić te učenice Dotoreja Blažeković, Petra Puž i Leonarda Tomiek iz 7. razreda te Tihana Mustaf iz 8. razreda, odradile su mobilnost u Poljsku, jednu od 6 zemalja partnera. S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela prošle školske godine, kada su odradili tri mobilnosti - u Latviju, Rumunjsku i Italiju, a ove školske godine i u Tursku. Ovo je bila druga mobilnost za učenike naše škole nakon Turske. Učenice koje su sudjelovale u mobilnosti članice su učeničke Comenius skupine koja djeluje od prošle školske godine. Odabrane su za ovu mobilnost jer su se istaknule svojim radom u skupini – izrađivanjem prezentacija, rječnika, kuhanjem i mnogim drugim aktivnostima. Ovom bismo se prilikom željeli zahvaliti Općini Koprivnički Bregi koja je financirala avionske karte za učenice naše škole. 

Učenice su bile smještene u obiteljima učitelja škole domaćina. Tijekom dana zajedno smo sudjelovali u programu koji su za nas osmislili naši domaćini, a u večernjim i jutarnjim satima djevojke su se imale prilike družiti sa svojom novom obitelji i upoznati iz prve ruke način života u Poljskoj. Obitelji su se jako potrudile da se naše učenice tamo osjećaju kao kod kuće.

Tijekom našeg boravka u Poljskoj bili smo smješteni u Poznanju, gradu koji se nalazi u zapadnom dijelu Poljske na rijeci Warti. Taj grad koji ima više od pola milijuna stanovnika peti je po veličini poljski grad, industrijski je, trgovački i istraživački centar. Također je značajan kao univerzitetski grad i prometno čvorište koje povezuje Berlin i Varšavu. Imali smo priliku vidjeti otok na rijeci Warti na kojem je smještena katedrala koja je značajna po tome što je prvo biskupsko sjedište prvi puta spomenuto davne 968 godine, a u njoj su pokopani prvi poljski vladari. U arheološkom parku saznali smo kako se tijekom stoljeća razvijala tadašnja utvrda te od kojih je materijala i kako bila izgrađena. Posjetili smo i utvrdu VII u kojoj je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio koncentracijski logor. Oduševila nas je i poznanjska župna crkva, monumentalna barokna građevina posvećena Sv. Stanislavu. U franjevačkoj smo crkvi vidjeli najveće europske jaslice, a u petak u podne na vijećnici u centru grada odbrojavali smo sate gledajući kako se dva metalna jarca bodu rogovima 12 puta. Poznanj i ljubiteljima kupovine nudi jedinstveno iskustvo, jer se tamo osim uobičajenih trgovačkih centara nalazi i trgovački centar smješten u staroj pivovari koji je zanimljiv po svojoj arhitekturi, ali i zato jer se u njemu osim dućana nalaze i galerije, a tamo se mogu pogledati i kazališne predstave.

Osim Poznanja imali smo priliku posjetiti i gradić Nowy Tomyśl, gdje smo u Muzeju košaraštva i uzgoja hmelja sudjelovali u radionici izrade božićnih vijenaca za vrata. U Puszczykowu smo posjetili Muzej Ardayja Fiedlera, čije ime nosi škola naših domaćina. Fiedler je bio poznati putopisac koji je proputovao cijeli svijet, a njegove su knjige prevođene na brojne jezike.

Škola naših domaćina osnovna je škola. Pohađaju ju učenici od 1. do 6. razreda, koliko u Poljskoj traje osnovna škola. Engleski jezik uče od prvog razreda, ako i informatiku, ali nemaju prilike učiti drugi strani jezik, sve dok ne završe osnovnu školu. Učitelji i učenici škole ljubazno su nas primili, prikazali nam božićni igrokaz i pokazali nam svoje učionice, a prisustvovali smo i nastavi. Neke su učionice opremljene pametnom pločom, u nekim se nalaze tepisi na kojima najmlađi odrađuju dio nastave. Saznali smo da je škola „usvojila“ jednu učenicu iz Afrike, pa dva puta godišnje održavaju školski sajam na kojem skupljaju novac i tako toj djevojci omogućuju školovanje.

Iz Poljske smo se vratili puni prekrasnih utisaka i nadamo se da ćemo na isti način uspjeti oduševiti naše goste kada nas posjete u ožujku.

 

  Koordinatorica projekta:

Sunčica Vuljak

Mobilnost u Hrvatskoj

 

 

Od 25.-29. ožujka 2014. godine OŠ Koprivnički Bregi bila je domaćin mobilnosti u Hrvatskoj u sklopu Comenius projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” u kojem sudjeluje zajedno s još 6 zemalja – Italijom, Španjolskom, Latvijom, Poljskom, Rumunjskom i Turskom. Ovo je bila šesta mobilnost po redu, a zadnju će organizirati škola partner iz Španjolske.

Budući da se već skoro dvije godine bavimo ovim projektom, željeli smo svojim gostima u ovih nekoliko dana pokazati barem djelić naših prirodnih i kulturnih znamenitosti, običaja i tradicija. 25. ožujka goste smo dočekali u Zagrebu, gdje su imali prilike posjetiti Zagrebačku katedralu, Trg bana Josipa Jelačić i Gornji grad. Sljedeći je dan bio najvažniji za nas domaćine, budući da su u srijedu gosti došli posjetiti našu školu. Ujutro su goste u našoj područnoj školi u Glogovcu goričkim doručkom počastile članice Udruge žena Glogovac. Osim izvrsnog doručka goste su razveselili i naši učenici koji su ih veselo dočekali i ispratili. Razgledali su učionice naše male područne škole i upoznali se s učiteljicama i učiteljem koji tamo rade. Uslijedio je posjet matičnoj školi u Koprivničkim Bregima gdje su goste dočekali učenici članovi Comenius skupine. Oni su ih proveli kroz vrtić i školu. Pridružila nam se i vicekonzulica Veleposlanstva Republike Poljske, gospođa Agata Kozłowska. Nakon razgledavanja škole naši su gosti pogledali predstavu koju su za njih pripremili učitelji i učenici naše škole. Svaku smo zemlju pozdravili jednom točkom – Latviju latvijskim plesom Oira, Poljsku dijalozima na poljskom, Tursku legendom o Picokima, Italiju pjesmom na hrvatskom i talijanskom, Rumunjsku brojalicom na rumunjskom, Španjolsku plesnom točkom pod nazivom „Korida“, a na kraju programa goste je oduševila naša folklorna skupina. Nakon kratke pauze u kojoj su se gosti imali prilike zasladiti kolačima koje su za njih pripremile majke i bake učenika iz Comenius skupine, naši su gosti održali jedan sat u svakom razredu matične škole. Prezentirali su im svoju zemlju i običaje, svoj jezik, komunicirali s učenicima, pjevali i zabavljali se. Koordinatori 7 zemalja održali su sastanak na kojem su raspravljali o tome što je još potrebno napraviti do završetka projekta, a njihovi kolege sudjelovali su u uskršnjoj radionici, na kojoj su izrađivali uskršnje čestitke i pisanice. Nakon ručka razgledali smo Koprivnicu s naglaskom na važnost biciklizma u gradu obilazeći sve skulpture biciklu. Vratili smo se u Koprivničke Brege kako bismo uživali u programu i večeri organiziranoj u Društvenom domu. Goste je pozdravila koordinatorica projekta, Sunčica Vuljak, a zatim im se obratio načelnik općine Koprivnički Bregi, gospodin Hudić, koji im je na vrlo zanimljiv način prezentirao Općinu, a iznenadio je goste i prikladnim poklonima. U programu su nastupali članovi KUD-a Delovi, Udruga žena Koprivnički Bregi, koja im je pokazala kako se priprema Bregovska pita te Zbor mladih crkve sv. Roka. Velečasni Jospi Koščak blagoslovio je večeru, a nakon večere gosti su zaplesali uz tamburaški sastav „Lunari“.

Nakon ovog uspjelog dana goste smo vodili i u naš najpoznatiji NP Plitvička jezera, a u petak su posjetili Galeriju naivne umjetnosti i Galeriju Josipa Generalića u Hlebinama te Stari grad u Varaždinu.

Gosti su nas napustili u subotu ujutro puni lijepih dojmova i zadovoljni organizacijom i viđenim znamenitostima.

Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama koji su sudjelovali u organizaciji mobilnosti, te svima koji su sudjelovali u programu večere u domu i pripremanju večere i ukrašavanju doma.

 

Koordinatorica projekta, Sunčica Vuljak    

 
 
 
Embed kodovi za kvizove

Kviz o Latviji from SuncicaVu ">http://

 

 

Kviz o Poljskoj:

 

Kviz o Poljskoj from SuncicaVu ">http://

 

 

Kviz o Rumunjskoj:

 

 

Kviz o Rumunjskoj from SuncicaVu ">http://

 

 

 

Kviz o Španjolskoj:

 

Kviz o Španjolskoj from SuncicaVu ">http://

 

 

 

Kviz o Turskoj:

 

 

Kviz o Turskoj from SuncicaVu ">http://

 

 

Mobilnost u Španjolsku
 
 
 
 
 
Od 7. do 13. svibnja 2014. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” naše škole, Sunčica Vuljak i članice učiteljskog Comenius tima, ravnateljica Karolina Vidović i učiteljica hrvatskog jezika, Sanja Danček, posjetile su Španjolsku, jednu od 6 zemalja partnera. S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela prošle školske godine, kada smo odradili tri mobilnosti - u Latviju, Rumunjsku i Italiju, a ove školske godine u Tursku i Poljsku, nakon čega smo i sami bili domaćini. Mobilnost u Španjolsku bila je posljednja mobilnost u sklopu našeg projekta.
Tijekom boravka u Španjolskoj naši su nam domaćini pokazali svoj grad, Jerez de la Frontera. Dodatak imenu „de la Frontera“ (u prijevodu: na granici) iza mnogih imena naselja te regije ukazuje na to da je to područje dugi niz godina predstavljalo granicu između Maura i kršćanskog stanovništva. Jerez je domovina poznatog šerija koji se na španjolskom zove (vino) Jerez. Naziv šeri uobičajen u drugim jezicima potječe od starog izgovora imena grada Xereza (čita se šerez) koja se izvodi iz arapskog naziva grada, Sherish. Zadivila nas je vinarija Gonzeles Byass, ne samo svojim vinima nego i uređenjem prostora i veličinom. Jerez je također poznat po kraljevskoj andaluzijskoj školi jahanja. Imali smo priliku vidjeti „ples španjolskih konja“ i razgledati staje i popratne prostorije.
Osim Jereza posjetili smo Cádiz , grad i luku u jugozapadnoj Španjolskoj. Središte je istoimene provincije, koja jedna od osam provincija koja čine autonomnu zajednicu Andaluzija. Cádiz se smatra najstarijim stalno naseljenim naseljem u zapadnoj Europi. Taj se grad osim prekrasnim građevinama može pohvaliti i dugačkom pješćanom plažom na kojoj stanovnici grada provode puno vremena baveći se sportom i družeći se.
Sljedeći grad koji smo posjetili bio je Vejer de la Frontera. Stari grad opasan je 2 km dugim gradskim zidinama, a zanimljiv je i po tome što su sve fasade bijele boje. U tom smo gradu vidjeli tradicionalnu žensku odjeću (la Cobijada) u koju su se kršćanke odijevale u tom gradu sve do 1939, a podsjeća na odjeću muslimanki.
U nedjelju smo posjetili grad Sanlucar de Barrameda smješten na ušću rijeke Guadalquivir u Atlantski ocean. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i nacionalni park Doñana.
Naši su domaćini prekrasno uredili svoju školu mnogobrojnim radovima učenika vezanim uz projekt Comenius, ali i uz ostale nastavne sadržaje kojima se bave tijekom godine. Priredili su priredbu na kojoj su djevojčice plesale flamenko i pjevale, a iznenadio nas je nastup trbušne plesačice. Koordinatorica naše škole održala je u 4. razredu nastavni sat na kojem je održala natjecanje u poznavanju Hrvatske pomoću kviza. Učenici su za svoj trud bili nagrađeni hrvatskim bombonima. U školi je također održan sastanak koordinatora. Za to su vrijeme ostali članovi tima učili plesati flamenko.
Naša se mobilnost održavala u vrijeme najveće svečanosti u Jerezu – Feria de Jerez, poznate i kao Feria de Caballo. Riječ je o najvažnijoj proslavi u tom gradu. Povijest ove svečanosti vodi do srednjeg vijeka, kada su se seljaci tijekom jednog tjedan sastajali kako bi prodali ili kupili životinje, prvenstveno konje, što su imali običaj proslaviti nazdravljajući šerijem. Ferija je podijeljena na dva dijela: jedan čine dvije ulice koje se sijeku pod pravim kutom nadsvođene mnogobrojnim svjetlima u kojem se nalaze barovi i restorani, a drugi dio je zabavni park za djecu.
Španjolska nas je oduševila svojom ljepotom, klimom, kulturom, a prije svega srdačnošću naših domaćina. Pred nama je završni dio projekta – pisanje završnog izvješća, no s obzirom na prekrasna iskustva koja smo stekli za vrijeme trajanja ovog projekta, nadamo se da će u budućnosti biti još sličnih projekata u kojima ćemo sudjelovati.
 
Koordinatorica projekta:
Sunčica Vuljak

 

Comenius film

 

Klikom na sliku pogledajte film.

 

 

 

 
COMENIUS KUTAK U ŠKOLI

 

rujan

 

listopad

studeni

prosinac

 

 VELJAČA

TRAVANJ

listopad

MOBILNOSTI

PRVA MOBILNOST -LATVIJA

Od 6. do 10. studenog 2012. godine predstavnici naše škole, Sunčica Vuljak, koordinatorica projekta, Karolina Vidović, ravnateljica, Jelena Šimek, pedagoginja, i Petra Rožmarić, učiteljica hrvatskog jezika, odradile su mobilnost u Latviju. Bila je to prva od ukupno sedam mobilnosti koje su planirane za ovu i sljedeću školsku godinu u okviru našeg multilateralnog školskog projekta. Za ovu smo mobilnost trebali pripremiti prezentaciju svoje zemlje i svoje škole te pripremiti logotipe projekta. U našoj su školi svi učenici viših razreda izradili svoj prijedlog logotipa, a nakon odabira kojeg smo obavili u svakom razrednom odjelu, odlučili smo tri najbolja logotipa ponijeti sa sobom u Latviju. To su bili radovi Leonarde Tomiek (6. razred), Marije Kuštelege (7. razred) i Luke Varge (7. razred). Prezentaciju Hrvatske i naše škole izradili su učenici Comenius skupine, koji su također naučili pretvoriti prezentaciju u elektroničku knjigu, tako da njihov rad možete pogledati na web stranici projekta    http://rivercomenius.weebly.com/pictures-from-croatia.html gdje se nalaze linkovi.

Naši su nas domaćini dočekali u zračnoj luci u Rigi odakle smo autobusom zajedno sa svim ostalim partnerima otputovali u Madonu, mjesto u kojem se nalazi latvijska škola partner. Idućeg smo dana posjetili školu, koja nas je oduševila svojom veličinom i opremljenošću. Sudjelovali smo u nastavi tako da smo učenike naučili nekoliko hrvatskih i engleskih riječi / rečenica, pjevali smo s njima i odgovarali na njihova mnogobrojna pitanja o našoj zemlji. Nakon toga sve su zemlje partneri predstavile svoju zemlju i školu učenicima i učiteljima latvijske škole. U popodnevnim smo satima posjetili gradsku vijećnicu i razgovarali s predstavnikom gradskog vijeća. Najviše nas se dojmila činjenica da polovicu svog budžeta troše za školstvo. Posjetili smo glazbenu i likovnu školu te novi gradski sportski centar i uvjerili smo se da djeca u popodnevnim satima svoje slobodno vrijeme uglavnom provode baveći se kreativnim radom, što je ili potpuno besplatno ili se za to plaća simbolična mjesečna naknada. Sljedećeg su nas dana naši domaćini poveli u okolicu svog grada kako bi nam pokazali čime se bave stanovnici njihovog kraja. Posjetili smo keramičara, farmu koza, a zajednički smo ispekli tradicionalni raženi kruh i izradili dvije vrste maslaca. Na sastanku koordinatora održanom u popodnevnim satima odlučivali smo o aktivnostima koje slijede te odabrali turski logotip kao logotip našeg zajedničkog projekta. Petak ujutro koordinatori su opet proveli planirajući buduće aktivnosti, nakon čega smo prisustvovali u tradicionalnoj proslavi dana sv. Marina u školi. Učenici su zajedno sa svojim učiteljima pjevali, plesali i održali tržnicu u školi, gdje su djeca prodavala svoje slastice i druge radove. Nakon ručka sudjelovali smo u Danu sjećanja na pale heroje. Ceremonija je održana na pravoslavnom groblju. Održani su govori, pjevalo se i sviralo, a položen je i vijenac na spomenik palim herojima iz Prvog svjetskog rata. U kasnim popodnevnim satima prisustvovali smo koncertu glazbene škole. Te smo večeri na oproštajnoj večeri i sami naučili plesati nekoliko tradicionalnih latvijskih plesova što nam se jako svidjelo.

 

Na ovom smo putovanju produbili svoja prijateljstva ne samo sa školom domaćinom, već i s ostalim partnerima i dobili smo novi poticaj za rad na našem projektu. Odlučili smo naše učenike podučiti jednom od latvijskih tradicionalnih plesova i pokazati im prezentacije škola partnera kako bi i oni s novim žarom prionuli na sljedeće zadatke koji nas čekaju, od kojih je prva prezentacija igara naše zemlje.

DRUGA MOBILMOST - RUMUNJSKA

 

Od 4. do 9. ožujka 2013. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” naše škole, Sunčica Vuljak, odradila je mobilnost u Rumunjsku, jednu od 6 zemalja partnera. S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela ove školske godine, a prije Rumunjske odradili su prvu mobilnost u Latviju. Učenici naše škole imali su zadatak prikupiti ilustracije i prijevode riječi i izraza na jezicima zemalja partnera i engleskom i napraviti osmojezični rječnik (engleski, hrvatski, talijanski, poljski, rumunjski, turski, španjolski i latvijski). Uz rječnik je svaka škola snimila učenike kako izgovaraju te riječi i izraze što smo mi također objedinili i snimili CD. Naš proizvod možete pogledati na web stranici našeg projekta http://rivercomenius.weebly.com/book-of-common-expressions.html . Osim rječnika sve su zemlje imale zadatak predstaviti svoj obrazovni sustav. U našoj je školi vrlo opširan i detaljan tekst napisala naša ravnateljica, Karolina Vidović, grafički ga je uredila Sunčica Vuljak, a na engleski prevela učiteljica engleskog jezika, Ivana Biluš.

Naši domaćini Rumunji srdačno su nas dočekali i nastojali su nam pokazati ono najbolje u svojoj školi i svojoj zemlji. Svi su partneri prisustvovali izvrsno metodički planiranom i odrađenom satu matematike, radionicama šivanja i vezenja, pletenja, izrade čestitki povodom Dana žena, ukrasa vezanim uz proljeće, slikanja na staklu pijeskom u boji, u čemu smo se i sami okušali. Imali smo priliku posjetiti predstavnike lokalne vlasti. Prisustvovali smo priredbi i folklornim plesovima u Domu kulture. Upoznali smo se s obrazovnim sustavima naših šest zemalja. Posebno me se je dojmila činjenica da Poljaci svojim učiteljima koji održavaju izvannastavne aktivnosti, rade na projektima i slično isplaćuju motivacijske novčane iznose. U četvrtak, 7. ožujka, posjetili smo rudnik soli i turističko mjesto Slanic Moldova. U rudniku soli se danas možete posvetiti molitvi u ogromnoj kapeli ili se posvetiti sportu. U velikim dvoranama može se igrati šah, stolni tenis, košarka, nogomet, a možete se priključiti i zajedničkim vježbama zagrijavanja. Petak je bio dan posvećen glavnom gradu Rumunjske, Bukureštu. Tamo smo se divili monumentalnim građevinama izgrađenim u vrijeme bivšeg komunističkog diktatora Nikolaja Čaušeska. Posjetili smo Rumunjski nacionalni muzej na otvorenom – eko selo, u kojem smo se imali prilike upoznati s tradicionalnom rumunjskom arhitekturom i načinom života.

Uživali smo u izvrsnoj hrani i ljubaznosti naših domaćina te dogovorili aktivnosti koje moramo odraditi do kraja svibnja kada će biti sljedeća mobilnost u Italiju. Slijedi težak izbor naših najboljih specijaliteta, kuhanje i izrada kuharice.

TREĆA MOBILNOST- ITALIJA

 

Od 24. do 29. lipnja 2013. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” naše škole, Sunčica Vuljak, i učiteljica likovnog odgoja, Ivana Devčić, odradile su mobilnost u Italiju, jednu od 6 zemalja partnera. S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela ove školske godine, a prije Italije odradili su dvije mobilnosti - u Latviju i Rumunjsku. Učenici naše škole imali su zadatak izraditi dvije power point prezentacije u kojima su prikazana dva hrvatska specijaliteta. Pripreme za tu aktivnost započele su nakon mobilnosti u Rumunjsku u ožujku, gdje su dogovoreni svi detalji. Učiteljski Comenius tim odlučio je da pripremimo jedno slatko i jedno slano jelo. Budući da su Koprivnički Bregi poznati po Bregovskoj piti, odmah smo se složili da će to biti slatko jelo koje ćemo pripremati, a koordinatorica projekta, Sunčica Vuljak, zamolila je razrednice da porazgovaraju s djecom o slanim hrvatskim specijalitetima i da zamole i njihove roditelje, djedove i bake da se priključe svojim idejama i prijedlozima. Za kuhanje i pripremanje specijaliteta bile su zadužene učiteljice Vlatka Kunić i Biserka Vlah koje su donijele konačnu odluku, te su u travnju s učenicama 3. i 4. razreda PŠ Glogovac pripremile Bregovsku pitu, a s učenicima Comenius skupine krpice sa zeljem. Svi su se učenici potrudili biti što bolji kuhari i pomagači, a veliku potporu njihovim kulinarskim postignućima dala je i naša školska kuharica, Danijela Varović. Oba su jela naravno bila izvrsna na opće zadovoljstvo svih uključenih i nadamo se da će nas dostojno predstavljati u našem europskom društvu.

Naši domaćini potrudili su se pokazati nam ono najbolje što su njihovi učenici radili tijekom cijele školske godine. Prisustvovale smo završnoj svečanosti u školama „Feltre“ i „Pini“ gdje smo osim školske priredbe imale prilike vidjeti mnoštvo plakata od kojih su nas se najviše dojmili oni na kojima su učenici radili reprodukcije poznatih umjetničkih djela, zbog čega smo stekle dojam da se u Italiji puno više pažnje i vremena posvećuje likovnoj umjetnosti nego što je to slučaj u hrvatskim školama. U školi su svi gosti mogli kupovati različita jela, igračke, knjige, ukrase i mnoge druge stvari. Također nas je iznenadila činjenica da učitelji sudjeluju u plesu i predstavama zajedno sa svojim učenicima. U nedjelju su nas naši domaćini poveli u posjet Veneciji s obrazloženjem da je to grad koji se obavezno mora posjetiti ako si u Italiji. Nisu bili u krivu, grad nas je oduševio svojom arhitekturom i atmosferom. U Milanu smo imali prilike posjetiti gradsko i regionalno vijeće, gdje smo saznali nešto više o tome kakvu ulogu Milano igra u svojoj regiji, te koje sve zadaće ima gradsko vijeće. Također smo posjetili i treću školu naših domaćina, školu „Cima“, u kojoj učenike podučavaju u skladu s metodom Marije Monterssori. Od kulturnih znamenitosti Milana imali smo prilike vidjeti muzej „Ambrosiana“ i Bramanteovu sakristiju. 

U školi smo održali i sastanak koordinatora na kojem su dogovoreni detalji vezani uz sljedeće aktivnosti – snimanje video zapisa pjesama i plesova te ilustracija za kalendar.

Nadamo se da ćete i ovaj puta medijski popratiti događaje vezane uz ovaj projekt.

 

 

 

ČETVRTA MOBILNOST - TURSKA

 

 

Od 2. do 7. listopada 2013. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” naše škole, Sunčica Vuljak i članice učiteljskog Comenius tima, Dragica Horvat-Fuček i Antonija Šikulec te učenice Dora Gašparec, Sara Križaj i Ana Vanđija, odradile su mobilnost u Tursku, jednu od 6 zemalja partnera. S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela prošle školske godine, kada su odradili tri mobilnosti - u Latviju, Rumunjsku i Italiju. Ovo je bila prva mobilnost za učenike naše škole. Učenice koje su sudjelovale u mobilnosti članice su učeničke Comenius skupine koja djeluje od prošle školske godine. Odabrane su za ovu mobilnost jer su se istaknule svojim radom u skupini – izrađivanjem prezentacija, rječnika, kuhanjem i mnogim drugim aktivnostima. Ovom bismo se prilikom željeli zahvaliti Općini Koprivnički Bregi koja je financirala avionske karte za učenice naše škole.  

Učenice su bile smještene u obiteljima učitelja škole domaćina. Tijekom dana zajedno smo sudjelovali u programu koji je za nas osmislio naš turski kolega, a u večernjim i jutarnjim satima djevojke su se imale prilike družiti sa svojom novom obitelji i upoznati iz prve ruke način života u Turskoj. Obitelji su se jako potrudile da se naše učenice tamo osjećaju kao kod kuće, u čemu su uspjeli jer su ih učenice već idućeg dana zvale moja mama i moj tata.

Tijekom našeg boravka u Turskoj bili smo smješteni u Adıyamanu, gradu u blizini sirijske granice. Prvi smo dan proveli u školi upoznavajući svoje kolege i učenike koji su bili jako zainteresirani za nas. Srdačno su nas pozdravljali i upoznavali se s nama na engleskom te tražili autograme od nas i naših učenica. Upoznali smo i gradonačelnika i predstavnika odjela za školstvo njihove regije. Saznali smo da turska vlada uvelike pomaže roditeljima u školovanju njihove djece osiguravajući im besplatne udžbenike i prijevoz za učenike iz ruralnih područja, a u Adıyamanu učenici viših razreda imaju mogućnost pohađati i mnogobrojne besplatne tečajeve koje financira gradska vlast. Koriste e-imenike, a učitelji su dužni raditi u nastavi samo 16 sati tjedno, sve više od toga dodatno se plaća. Predstavnici svih zemalja pokazali su učenicima i roditeljima prezentacije svojih zemalja (Hrvatsku je predstavila Antonija Šikulec), a zatim smo imali prilike pogledati program koji su za nas priredili naši domaćini. Nakon što su nas pozdravili pjesmom i plesom počastili su nas raznovrsnim specijalitetima koje su za nas priredili roditelji učenika škole domaćina. Sljedećeg smo dana posjetili planinu Nemrut koja je 1988. godine proglašena nacionalnim parkom, gdje smo na visini od preko 2000 m imali prilike vidjeti svetište koje je trebalo ujediniti perzijsku i grčku mitologiju. Podigao ga je u 1. stoljeću prije Krista kralj Antioh I. Ovo je svetište uvrštenu na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine. Na zapadnoj i istočnoj terasi mogli smo vidjeti skulpture kralja Antioha u društvu perzijsko-grčkih bogova. Sljedećeg smo dana posjetili grad Şanlıurfu, glavni grad istoimene provincije. Geografski i povijesno grad spada u sjevernu Mezopotamiju, pa smo na putu do grada prešli preko rijeke Eufrat koja nas je oduševila svojom tirkizno plavom bojom, čistoćom i veličinom. Ovaj je grad od velike važnosti za muslimane jer je u njemu prema predaji rođen prorok Abraham. Posjetili smo džamiju Halil-Rahman, kompleks svetišta Abrahamovog rođenja i jezero sa šaranima koji su nastali od žara koji je padao u vodu kad je Bog spasio Abrahama koji je trebao biti spaljen na lomači pretvarajući vatru u vodu. U gradu smo također popili čaj u jednoj od palača koju je dao sagraditi sultan Sulejman, a imali smo prilike doživjeti i atmosferu pravog turskog bazara. Kruna tog prekrasnog dana bila je tradicionalna turska večera uz tursku narodnu glazbu i ples. Zadnjeg dana našeg boravka u Adıyamanu posjetili smo nekropolu Pirin u blizini grada staru preko 2000 godina gdje smo vidjeli sarkofage i lučno nadsvođene grobne niše isklesane u stijeni.

U Hrvatsku smo se vratili puni prekrasnih dojmova skupljenih s izleta u daleku prošlost i suvremenu Tursku, oduševljeni gostoljubivošću naših domaćina, zbog čega je na rastanku potekla i pokoja suza ne samo naših učenica, nego i njihovih učiteljica.

     

 

Koordinatorica projekta:

Sunčica Vuljak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREZENTACIJE

OUR SCHOOL

(PREZENTACIJA O NAŠOJ ŠKOLI ZA ZEMLJE PARTNERE)

 

WHERE I LIVE

(Prezentacija o našoj domovini)

 

 

STARE IGRE, NOVE IGRE

 

 

 

BOOK OF COMMON EXPRESSIONS

 

IGRE SVIH ZEMALJA PARTNERA

 

TražilicaKalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Svi u školi svi pri stolu 5


KNJIŽNICA

Dobro došli u knjižnicu.

Pratite događanja.

Pretražite katalog i pronađite knjigu koja vam je potrebna.


JELOVNIK

 

Brošura za roditelje-,,Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati", Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske


 

NE govoru mržnje na internetu

 


TKO SMO MI?


ZELJOTEKA 2020.

Priloženi dokumenti:
Zeljoteka 2020.pdf


ZELJOTEKA 2019.

Priloženi dokumenti:
zeljoteka 2019 small.pdf


ZELJOTEKA 2018.

Priloženi dokumenti:
Zeljoteka 2018.g..pdf


ZELJOTEKA 2017.

Priloženi dokumenti:
Zeljoteka 2017.pdf


ZELJOTEKA 2016.

Priloženi dokumenti:
Zeljoteka 2016..pdf


ZELJOTEKA 2015.

Priloženi dokumenti:
Zeljoteka 2005..pdf


ZELJOTEKA 2014.


ZELJOTEKA 2013.


ZELJOTEKA 2012.


ZELJOTEKA 2011.


ZELJOTEKA 2010.


RASPORED SATI

Priloženi dokumenti:
Raspored sati 2020-21.docx


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Školstvo

Dnevni tisak

Tražilice
 • Google
 • Yahoo


INFORMACIJE


Anketa
Volite li ići u školu?
e-lektire


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju