2013-05-08 22:35:27

Predstavljanje hrvatske kuhinje

U sklopu Comenius projekta „Costums, traditions and art: a river flowing around Europe“ naš je zadatak da svojim europskim partnerima predstavimo dva hrvatska kulinarska specijaliteta, jer nam je zajednički cilj napraviti kuharicu u kojoj će biti predstavljeni recepti iz svake od zemalja partnera. Škola partner iz Rumunjske ovaj je puta zadužena za prikupljanje materijala (power-point prezentacija s popisom namirnica, postupkom pripreme i mnogobrojnim fotografijama djece-kuhara i pripremljenog jela). Te će materijale zatim objediniti u kuharici koju će poslati svim partnerima, pa ćemo u budućnosti moći pripremati i jela iz Italije, Rumunjske, Poljske, Latvije, Turske i Španjolske.

 

Koordinatorica projekta Sunčica Vuljak

 

Pripreme za tu aktivnost započele su nakon mobilnosti u Rumunjsku u ožujku, gdje su dogovoreni svi detalji. Učiteljski Comenius tim odlučio je da pripremimo jedno slatko i jedno slano jelo. Budući da su Koprivnički Bregi poznati po Bregovskoj piti, odmah smo se složili da će to biti slatko jelo koje ćemo pripremati, a koordinatorica projekta, Sunčica Vuljak, zamolila je razrednice da porazgovaraju s djecom o slanim hrvatskim specijalitetima i da zamole i njihove roditelje, djedove i bake da se priključe svojim idejama i prijedlozima. Za kuhanje i pripremanje specijaliteta zadužene su učiteljice Vlatka Kunić i Biserka Vlah koje su donijele konačnu odluku, te su u travnju s učenicama 3. i 4. razreda PŠ Glogovac pripremile Bregovsku pitu, a s učenicima Comenius skupine krpice sa zeljem. Svi su se učenici potrudili biti što bolji kuhari i pomagači, a veliku potporu njihovim kulinarskim postignućima dala je i naša školska kuharica, Danijela Varović. Oba su jela naravno bila izvrsna na opće zadovoljstvo svih uključenih i nadamo se da će nas dostojno predstavljati u našem europskom društvu.

 

Koordinatorica projekta Sunčica Vuljak


Osnovna škola Koprivnički Bregi